Dakkapel avontuur

Van plan om een dakkapel, of andere verbouwing te laten doen?
Vergelijk dan niet alleen offertes, maar kies ook een betrouwbare aannemer.

In december 2003 hebben wij een dakkapel laten plaatsen door een aannemer. Naast de dakkapel zou de aannemer ook een dakraam verplaatsen en een frame met twee deuren maken. De rest van het aftimmerwerk zouden we zelf doen. Het positieve beeld dat we na het offertetraject hadden sloeg al snel om toen de werkzaamheden begonnen. Een greep uit de vele grote en kleine missers:

  • Bij het opbouwen van de steiger werden onze buren terecht boos omdat de steiger ongevraagd deels op hun dakkapel leunde, met kans op schade. De aannemer nam pas na lang aandringen maatregelen om de steigerconstructie aan te passen. Dit was een vervelende start van de werkzaamheden.
  • Zonder overleg wilde de aannemer afwijken van de tekening door de dakkapel niet precies in midden van het huis te plaatsen. Hierdoor zou ook de scheidingswand met de voorzolder verplaatst worden. Gelukkig kwamen we hier op tijd achter, het werd ons even tussen door meegedeeld, niet gevraagd. Na aandringen van ons is het toch volgens plan uitgevoerd. (Later is gebleken dat de aannemer helemaal geen rekening houdt met bouwtekeningen en op veel belangrijke punten afwijkt van de bouwtekening en wettelijke normen.)
  • Zonder dat het van tevoren met ons is overlegd, werden wij opeens geconfronteerd met steunbalken. Horizontaal onder het plafond bij het kozijn en verticaal in het midden van een toekomstige scheidingswand. Vooral de horizontale balk vonden wij niet mooi en is niet volgens afspraak. Doordat de balk ook nog eens per ongeluk te kort is afgezaagd, zit er op de voorzolder nu een andere balk die niet in eenzelfde lijn ligt als in de zolderkamer.
  • Omdat de aannemer het oorspronkelijke dak wilde hergebruiken, moesten twee bestaande gaten van dakramen worden dichtgemaakt. Als leek kon ik zien dat dat niet op de juiste wijze gebeurde, het was niet voldoende waterdicht. Pas nadat de Vereniging Eigen Huis mijn vermoeden bevestigde, zijn de gaten op een andere manier dichtgemaakt.
  • Er zouden twee deuren geplaatst worden in een scheidingswand met de voorzolder. Zoals de werknemer van de aannemer achteraf zelf al constateerde, was de draairichting anders dan afgesproken. Wat hij kennelijk nog niet gezien had, was dat ook één van beide kozijnen ongeveer 10 cm te breed was. Het maken van een dergelijk fout komt al niet vakkundig over, maar het dan ook niet zelf zien, is voor mij onbegrijpelijk. Dit werd door de aannemer gecorrigeerd alsof het een dagelijkse vergissing is.
  • Als alle werkzaamheden afgerond zijn, concludeer ik dat ik drie gelijke en één afwijkende deurkruk heb gekregen. Kennelijk heeft de persoon die de deurkrukken gemonteerd heeft dat niet gezien. Je blijft je verbazen met deze aannemer.
  • Het verplaatste dakraam blijkt te klemmen, dit wordt door een werknemer van de aannemer snel en eenvoudig opgelost, maar pas nadat ik hem hierop wijs. Ik mag toch aannemen dat hij zelf het dakraam ook een keer open en dicht doet als hij het gemonteerd heeft?
  • Voor het te verplaatsen dakraam is een te groot nieuw gat gemaakt. Volgens de aannemer een vergissing. Het advies: “Zet er maar een lat overheen.”
  • De nok van het huis is iets opgelicht doordat de, door de aannemer geplaatste, verticale steunbalken iets te lang zijn waardoor de nok te ver wordt opgelicht.
  • Tijdens het afbreken van de steiger is kennelijk de dakgoot van het schuurtje kapot gegaan. Ook nu herstelt de aannemer dat pas, nadat ik daar zelf melding van maak.

Door al deze slordige fouten hadden we niet veel vertrouwen in het opgeleverde werk, daarom lieten we via Vereniging Eigen Huis een bouwkundige keuring uitvoeren. Het oordeel van de bouwkundige was bedroevend, maar duidelijk:

  • Het opgeleverde werk was niet conform de bouwtekening
  • De constructie was niet veilig (er was zelfs instortingsgevaar)
  • De dakkapel voldeed niet aan de voorschriften m.b.t. waterdichtheid

We hebben de aannemer geconfronteerd met het rapport van de bouwkundige, maar sindsdien hebben we niets meer van de aannemer vernomen.

Omdat we niet nog veel langer in de rommel wilde zitten en de zaak wilde aftimmeren hebben we de gebreken door een andere aannemer laten oplossen. Over deze aannemer niets dan lof. Ondanks dat dit voor hen geen prettige klus was, hebben ze de problemen zo goed mogelijk verholpen.

Gelukkig hadden we de dakkapel niet door de aannemer laten aftimmeren. Uiteindelijk is het een mooie dakkapel geworden, ondanks het slechte werk van de aannemer. We bleven wel zitten met veel frustratie en schadepost van een paar duizend euro. Ook hebben we al een keer lekkage gehad door smeltwater.

De les van dit avontuur is: bedenk bij grote verbouwingen goed met welke aannemer je zaken doet.