Checklist PC onderhoud
Om de computer in een goede staat te houden is het verstandig om regelmatig onderhoud te plegen. Het voorkomt dat PC na verloop van tijd trager wordt. En het voorkomt dat schijven onnodig vol raken. Bovendien maakt het de kans op herstel groter en de kans op verlies van belangrijke gegevens kleiner na een storing / computer crash.
Backup
Maak regelmatig een kopie van alle gegevens bestanden. Dit zijn niet alleen de eigen documenten maar ook instellingen van programma's. Voor het maken van een backup kan een speciaal programma gebruikt worden. Het nadeel hierbij is dat het speciale programma ook vaak nodig is om de backup weer terug te zetten. Een eenvoudig alternatief is het zelf kopiŽren van de belangrijke bestanden. (Doorgaans te vinden onder "C:\Documents and Settings" of "C:\Users"). Een USB-stick, USB harddisk, CD-RW of DVD-RW is vaak zeer geschikt voor het maken van een backup.

Update
Alle software bevat fouten. Een nieuwere versie (update) van software is meestal een verbetering en daarom is het verstandig om gebruik te maken van de update functie van Windows en andere programma's. Als een programma geen automatische update functie heeft, controleer dan regelmatig of er een nieuwe versie voor is.

System Cleanup
Met System Cleanup (gratis) kan eenvoudig de harde schijf van de computer opgeschoond worden. Dit geeft niet alleen meer vrije schijfruimte, maar in veel gevallen komt het ook ten goede van de snelheid van de computer.

Anti-virus
Een anti-virus programma is tegenwoordig (helaas) onmisbaar. Omdat er dagelijks nieuwe virussen gemaakt worden is het belangrijk om ook regelmatig de informatie van de virusscanner te updaten. Veel antivirus-programma's kunnen automatisch updates via Internet ophalen. Zorg dat deze functie ingeschakeld is. Ook het af en toe handmatig starten van een volledige systeem scan is aan te raden.